Materiale
Promoționale
Ce este un material promoțional?
Din punctul meu de vedere, există câteva diferențe importante între reclame și videoclipuri promoționale. Termenul de “promo” sau “material promoțional” include o tipologie mai amplă de videoclipuri, de diferite durate.
În cazul unei reclame, scopul este unul bine cunoscut: să vândă. Un material promoțional, însă, poate avea diferite scopuri și poate lua diferite forme, câteva exemple ar putea să fie: brand awareness, consolidarea unei relații mai puternice cu clienții sau comunicarea poveștii și valorilor brandului.
Determinarea bugetului final pentru un material depinde de mai multe variabile, printre care complexitatea proiectului, numărul zilelor de filmare, echipamentul necesar pentru proiect, timpul de livrare și o serie de alți factori care afectează costul.
Nu lucrez cu un preț standard, fiecare videoclip este diferit, astfel că prețul vă varia în funcție de cerințe. Exista multiple variante de a abordare, însă putem găsi cu ușurință o abordare specifică în jurul unui buget predeterminat, dacă clientul preferă astfel. În cazul în care nu cunoști bugetul, iți pot oferi un preț estimativ, odată ce înțeleg variabilele implicate în realizarea materialului.
*prețul include doar costul serviciilor mele, NU INCLUDE costuri extra precum props, închiriere locații, deplasări, cazare etc.
Aceste detalii vor fi discutate în prealabil.
În ciuda aparențelor, cu cât materialul este mai scurt, este în general mai greu să transmiți un mesaj în mod eficient. Modul în care îmi calculez prețurile nu are atât de-a face cu lungimea materialului final, cât are de-a face cu variabilele implicate în realizarea acestuia (discutate în punctul de mai sus).
Determinarea unui termen pentru producția video este afectată de o serie de factori logistici și creativi. Câteva exemple ar putea să fie: când este liberă locația; cât de multă muncă implică partea de prelucrare a videoclipului; cât durează deplasarea între diferitele locații etc.
Datorită acestor aspecte, este imposibil să dau un răspuns “standard” la această întrebare. Însă, odată ce discutăm toate detaliile, voi fi capabil să iți ofer un termen de livrare aproximativ.
Există 3 etape mari prin care trece orice proiect, indiferent de natura acestuia: pre-producție, producție și post-producție.
În faza de pre-producție, vom discuta împreună aspecte precum: scopul materialului, publicul clientului, obiectivele, avantajul competitiv, punctele forte și punctele slabe, modul în care vă fi distribuit videoclipul și o serie de alte variabile. Cercetarea locațiilor, căutarea de actori, realizarea unui script, aranjarea unui program și alte aspecte asemănătoare intra tot în această etapa.
Odată ce am transformat ideea de baza într-un plan bine definit, începem etapa de producție, urmata de post-producție, iar la final, materialul ajunge “în mâinile” clientului.
În mod normal, răspunsul la aceasta întrebare este nu. Clientul primește materialul final, asupra căruia îi revin drepturile în totalitate și îl poate folosi după preferință.
Dacă dorești, însă, să primești și cadrele brute, se va percepe o taxă pe care o vom discuta în prealabil.
Desigur, se poate, dar dacă acest aspect nu a fost discutat de la început, se va taxa în funcție de orele extra de prelucrare (edit).
Recomand, dacă clientul cunoaște de dinainte că va avea nevoie de mai multe variante ale materialului final, să îmi precizeze acest aspect de la început, pentru a-l putea include în preț.