Materiale
Promoționale

Ce este un material promoțional?

Din punctul meu de vedere, exista câteva diferențe importante intre reclame și videoclipuri promoționale. Termenul de “promo” sau “material promoțional” include o tipologie mai amplă de videoclipuri, de cele mai multe ori cu o durată mai lungă decât o reclamă.

 

În cazul unei reclame, scopul este unul bine cunoscut (să atragă clienți noi printr-un material cât mai succint și captivant). Un material promoțional, însă, poate avea diferite scopuri și poate lua diferite forme. Pentru a înțelege mai bine, vă voi da câteva exemple:

    

    • poate fi un video sub forma unei povești (povestea brandulu), cu o durată mai lungă (poate 5-10 minute), cu un voice-over sau un interviu peste și care are ca scop prezentarea detaliată a misiunii brand-ului și cum s-a dezvoltat acesta în timp
    • poate fi un scurt metraj legat de serviciile pe care firma le oferă și cum acestea fac viața clienților mai bună (poate include, de ex. testimoniale video în care clienții își povestesc experiența)
    • etc.

 

    Pentru a înțelege mai clar la ce mă refer, recomand să vizionați câteva materiale din portofoliul meu, incluse în această categorie.

 

Determinarea bugetului final pentru un material depinde de mai multe variabile, printre care complexitatea proiectului, numărul zilelor de filmare, echipamentul necesar pentru proiect, timpul de livrare și o serie de alți factori care afectează costul.

 

Nu lucrez cu un preț standard, fiecare videoclip este diferit, astfel că prețul vă varia în funcție de cerințe. Exista multiple variante de a abordare, însă putem găsi cu ușurință o abordare specifică în jurul unui buget predeterminat, dacă clientul preferă astfel. În cazul în care nu cunoști bugetul, iți pot oferi un preț estimativ, odată ce înțeleg variabilele implicate în realizarea materialului.

 

*prețul include doar costul serviciilor mele, NU INCLUDE costuri extra precum props, închiriere locații, deplasări, cazare etc.

Aceste detalii vor fi discutate în prealabil.

În ciuda aparențelor, cu cât materialul este mai scurt, este în general mai greu să transmiți un mesaj în mod eficient. Modul în care îmi calculez prețurile nu are atât de-a face cu lungimea materialului final, cât are de-a face cu variabilele implicate în realizarea acestuia (discutate în punctul de mai sus).

Determinarea unui termen pentru producția video este afectată de o serie de factori logistici și creativi. Câteva exemple ar putea să fie: când este liberă locația; cât de multă muncă implică partea de prelucrare a videoclipului; cât durează deplasarea între diferitele locații etc. 

Datorită acestor aspecte, este imposibil să dau un răspuns “standard” la această întrebare. Însă, odată ce discutăm toate detaliile, voi fi capabil să iți ofer un termen de livrare aproximativ.

Există 3 etape mari prin care trece orice proiect, indiferent de natura acestuia: pre-producție, producție și post-producție.

 

În faza de pre-producție, vom discuta împreună aspecte precum: scopul materialului, publicul clientului, obiectivele, avantajul competitiv, punctele forte și punctele slabe, modul în care vă fi distribuit videoclipul și o serie de alte variabile. Cercetarea locațiilor, căutarea de actori, realizarea unui script, aranjarea unui program și alte aspecte asemănătoare intra tot în această etapa.

 

Odată ce am transformat ideea de baza într-un plan bine definit, începem etapa de producție, urmata de post-producție, iar la final, materialul ajunge “în mâinile” clientului.

În mod normal, răspunsul la aceasta întrebare este nu. Clientul primește materialul final, asupra căruia îi revin drepturile în totalitate și îl poate folosi după preferință.

Dacă dorești, însă, să primești și cadrele brute, se va percepe o taxă pe care o vom discuta în prealabil.

Desigur, se poate, dar dacă acest aspect nu a fost discutat de la început, se va taxa în funcție de orele extra de prelucrare (edit).

Recomand, dacă clientul cunoaște de dinainte că va avea nevoie de mai multe variante ale materialului final, să îmi precizeze acest aspect de la început, pentru a-l putea include în preț.

0 +
RECLAME REALIZATE
0 +
BRANDURI PROMOVATE
0 +
ORE FILMATE
0 +
ORE DE STUDIU