Despre mine
Sunt de profesie videograf și activez în acest domeniu de aproximativ 5 ani.
Am absolvit o facultate în domeniu, dobândind o diplomă în Media Digitală, atestată de către Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. Pe lângă aceasta, am finalizat o multitudine de cursuri în domenii precum: producție video, editare video, color grading, scriptwriting, design de sunet, iluminare, marketing online și storytelling. Sunt într-o continuă dezvoltare, încercând mereu să învăț lucruri noi și să îmi perfecționez abilitățile.
Totuși, consider că am avut de învățat cel mai mult despre acest domeniu practicandu-l. Am avut oportunitatea să lucrez pe multe ramuri ale videografiei, atât ca și angajat, cât și că videograf independent.
Până să îmi găsesc nișele preferate, am realizat materiale video variate: pentru evenimente (petreceri; festivaluri; conferințe; nunți etc); reclame (atât pentru produse, cât și pentru servicii); materiale video promoționale; videoclipuri muzicale; videoclipuri de călătorie și o multitudine de proiecte personale.
Astfel, experiențele din ultimii ani m-au făcut un videograf versatil. M-au făcut să înțeleg ce presupune munca în echipă și ce implică aducerea unei idei inițiale la stadiul de material final.
Sunt o persoană deschisă, îmi face mereu plăcere să colaborez cu oamenii în scopul obținerii rezultatelor dorite. Mă consider, de asemena, o fire perfecționistă, asta facandu-mă să pun mult preț pe detalii (un aspect important în acest domeniu).
Scopul meu este de a transpune povestea sau ideea clientului în materiale video care să atragă atenția publicului.
În aceasta eră digitală în care ne aflăm, materialele video reprezintă cea mai bună variantă de a transmite un mesaj. În momentul de față, nu există niciun alt mediu care să capteze atenția publicului la fel de eficient, oamenii petrecând mai mult timp că niciodată urmărind astfel de materiale.
De ce iți spun acest lucru?
Deoarece, indiferent dacă ai un produs, oferi servicii, organizezi evenimente sau dorești să transmiți un mesaj unui public cât mai larg, mediul video este cea mai eficientă metodă pentru tine și pentru afacerea ta.
Însă, ceea ce am învățat în ultimii ani este că nu orice material video are același impact…
Există destul de multe aspecte care trebuie luate în considerare atunci când produci un videoclip, dacă dorești ca acesta să își îndeplinească scopul. Printre ele, se numără și următoarele:
- scopul unui video, în primul rand, este de a transmite cât mai eficient și interactiv mesajul dorit către audiența target
- un material, odată postat, reprezintă și influențează direct imaginea brandului tău (fie că e unul personal, sau al companiei)
- materialul, în mod ideal, trebuie să coincidă cu valorile brandului, dar și cu imaginea lui în online (sau oriunde vă mai fi folosit).
- materialul trebuie să se folosească cât mai bine de limitările mediului unde va fi postat (diferitele rețele de socializare, TV etc.). Durata de atenție a oamenilor este destul de scurta, în special pe internet.
Studiile realizate pe diferite domenii ale videografiei, îmbinate cu cunoștințele dobândite în marketing online și storytelling m-au făcut să înțeleg mai bine ce anume face un material video să atragă atenția. Ba chiar mai mult, să îndemne audiența să facă o acțiune odată ce l-au vizionat.
Mă ocup cu: realizarea de reclame, materiale video promoționale, aftermovies evenimente și producție de videoclipuri muzicale.
Mereu mă concentrez să aduc valoare fiecărui proiect, încercând să înțeleg și să găsesc, împreună cu tine, cea mai bună metodă de a-ți reprezenta în mod vizual ideea.
Adesea, în faza incipientă a realizării unui material video, ai câteva idei de bază, care nu sunt încă concretizate. De aceea, înainte de începerea producției, mă consult mereu cu clienții mei în legătură cu scopul materialului și care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgem pentru a ne adapta acestuia. Consider că procesul de consultanță este vital pentru orice proiect.
În funcție de mediul în care vă fi postat videoclipul, lungimea și structura lui pot să difere. Datorită acestui fapt, realizez adesea multiple variante, de lungimi diferite, adaptate cerințelor clientului. Spre exemplu: poate ai nevoie de un material de un minut jumătate pentru Facebook, o variantă de un minut pentru Instagram, dar și 2 teaser-uri de câte 10 secunde pentru stories.
Drumul meu spre creație a început încă de când eram destul de mic. Am început să „mă joc” de-a filmmaking-ul încă de pe la 12-13 ani. Pe atunci, îmi plăcea să fac “filme” cu prietenii mei și să editez compilații pe YouTube.
Ulterior, prin ultimii ani de liceu, a venit momentul în care a trebuit să decid ce cale doresc să urmez de acum încolo. Din acel punct pot spune că a început drumul meu ca și videograf “profesionist”. Nu la mult timp după, am avut, oficial, și primul meu client.
Nu am dispus din prima de cele mai bune echipamente video, dar, privind acum în spate, asta m-a făcut să învăț mai rapid și să mă bazez pe cunoștințele mele în domeniu, nu pe aparatură. Treptat, am reușit să cresc atât nivelul producțiilor mele, cât și nivelul echipamentelor pe care le folosesc.
Deoarece am considerat că am nevoie de mai multa experiență decât puteam dobândi de unul singur, m-am angajat timp de un an la o firmă de producție video. Acolo am fost atât cameraman cât și editor. În acea perioadă am lucrat pe un număr mare de proiecte, foarte variate. Practic, pot spune că am avut ocazia de a experimenta în majoritatea nișelor existente în videografie. Acest lucru m-a ajutat enorm de mult în a înțelege care sunt cele mai potrivite pentru mine și pentru viziunea mea.
Odată ce am realizat aceste lucruri, am considerat că este momentul să o iau pe drumul meu și să lucrez ca și videograf independent. Nișele pe care m-am specializat, și pe care lucrez acum sunt: reclame; videoclipuri promoționale, videoclipuri muzicale și aftermovies.
Pasiunea mea pentru acest domeniu a crescut odată ce au trecut anii, iar dorința mea de a progresa și de a excela este mai puternică că niciodată.